Incoterms sau termenii de tranzacționare sunt elemente cheie ale contractelor internaționale de vânzare. Acesti termeni le arata părților ce trebuie să facă în ceea ce privește transportul mărfurilor de la cumpărător la vânzător și clearance-ul pentru export și import. Acestia explică, de asemenea, împărțirea costurilor și a riscurilor între părți. Diferența dintre versiunea din 2000 și cea din 2010 este că numărul termenilor a fost redus de la 13 la 11. Patru din incoterms (DAF, DES, DEQ, DDU) au fost înlocuiti cu două noi denumiri (DAT, DAP). Înlocuirile lui DAF, DES și DEQ nu au fost folosite prea mult în tranzacțiile de zi cu zi. La Mainfreight susținem atât versiunea Incoterms 2000 cât și pe cea noua, respectiv Incoterms 2010. Vă rugăm să parcurgeti mai jos o prezentare generală a termenilor de tranzactionare și versiunea lor. Descărcați gratuit Incoterms 2010.
EXW – ExWorks (2000 and 2010)
Acest termen reprezinta obligatia minima a vanzatorului, de vreme ce el trebuie doar sa puna bunurile la dispozitia cumparatorului.Cumparatorul trebuie sa indeplineasca toate sarcinile autorizatiilor de export si import .Transportul si asigurarea trebuie aranjate de catre cumparator.
FCA – Free Carrier (2000 and 2010)
Acest termen se refera la faptul ca vanzatorul livreaza bunurile, autorizate pentru export, transportatorului ales de catre cumparator, la locatia stabilita.Vanzatorul plateste transportul pana la locatia respectiva.
FAS – Free Alongside Ship (2000 and 2010)
Acest termen se refera la faptul ca vanzatorul livreaza in momentul in care bunurile sunt asezate de-a-lungul vasului in portul ales.Vanzatorului i se cere sa detina autorizatiile pentru exportul bunurilor.Cumparatorul trebuie sa suporte toate costurile si riscurile in caz de pierdere sau deteriorare bunuri, incepand din acel moment.Acest termen poate fi folosit doar pentru transportul maritim.
FOB – Free On Board (2000 and 2010)
Acest termen se refera la faptul ca vanzatorul livreaza in momentul in care bunurile trec de balustrada vasului in portul desemnat. Asta inseamna ca cumparatorul trebuie sa suporte toate costurile si riscurile marfii, incepand cu acel moment.Vanzatorul trebuie sa autorizeze bunurile pentru export.Acest termen poate fi folosit doar pentru transporturile maritime.
CFR – Cost and Freight (2000 and 2010)
Acest termen semnifica ca vanzatorul livreaza in momentul in care bunurile trec de balustrade vasului in portul de destinatie convenit. Vanzatorul trebuie sa plateasca costurile si incarcatura necesare aducerii bunurilor in portul de destinatie, DAR riscul pierderi sau deteriorarii, la fel ca si oricare alt cost in plus, cauzat de diverse evenimente dupa momentul livrarii, sunt transferate de la vanzator la comparator. Vanzatorul trebuie sa autorizeze bunurile pentru export.Acest termen poate fi folosit doar pentru transporturile maritime.
CIF – Cost, Insurance, Freight (2000 and 2010)
Vanzatorul livreaza in mmomentul in care bunurile trec de balustrade vasului in portul de destinatie convenit. Vanztaorul trebuie sa plateasca costul si incarcatura necesare aducerii bunurilor in portul de livrare.In caz de pierdere sau deterioare, se aplica regulile la fel ca pentru CFR. Vanzatorul trebuie, de asemenea, sa detina asigurare maritima in caz de pierdere sau deteriorare in timpul transportului.Vanzatorul trebuie sa autorizeze bunurile pentru export. Acest termen poate fi folosit doar pentru transportul maritim.
CIP – Carriage and Insurance Paid (2000 and 2010)
Acest termen este acelasi cu CPT, singura exceptie fiind aceea ca vanzatorul trebuie sa aiba, de asemenea, si asigurare in caz de pierdere sau deteriorare in timpul transportului. Acest termen poate fi folosit pentru orice tip de transport.
CPT – Carriage Paid To (2000 and 2010)
Acest termen semnifica ca vanzatorul livreaza bunurile transportatorului ales de el, dar vanzatorul trebuie sa suporte costul transportului necesar aducerii bunurilor la destinatia aleasa.Cumparatorul suporta toate costurile aferente, imediat ce bunurile au fost livrate.Vanzatorul trebuie sa aiba autorizatie de export pentru bunuri.Acest termen poate fi folosit indiferent de tipul de transport.
DAF – Delivered At Frontier (2000)
Acest termen se refera la faptul ca vanzatorul livreaza in momentul in care bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului pe tipul de transport ales, nedescarcat inca, autorizat pentru export, dar nu si pentru import, la asa-zisul punct si locatie la frontiera- dar nu inainte de granita vamii tarii invecinate.A fi folosit doar pentru livrarile unei frontiere pe uscat.
DES – Delivered Ex Ship (2000)
Vanzatorul livreaza in momentul in care bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului la bordul vasului, neautorizata pentru import la portul de destinatie.Vanzatorul suporta toate costurile si riscurile aducerii bunurilor in portul ales, inainte de debarcare.Acest termen poate fi folosit doar cand bunurile urmeaza sa fie livrate maritime.
DEQ – Delivered Ex Quay (2000)
Acest termen inseamna acelasi lucru ca DES, singura exceptie fiind data de faptul ca vanzatorul este responsabil de punerea bunurilor la dispozitia cumparatorului, neautorizate pentru import, pe cheile portului de destinatie.Vanzatorul suporta toate costurile si riscurile, la fel ca in cazul dat de DES, dar si debarcarea de pe chei.Acest termen poate fi folosit doar in transportul maritim.
DDU – Delivered Duty Unpaid (2000)
Acest termen semnifica faptul ca vanzatorul livreaza bunurile cumparatorului , neautorizate pentru import, si nedescarcate de pe mijlocul de transport ales, in portul de destinatie.Vanzatorul suporta toate costurile si riscurile implicate in aducerea bunurilor la locatia aleasa, alta decat “datorie” ( care include responsabilitatea formalitatilor vamale si plata acelor formalitati, indatoriri si taxe ), pentru importul in acea tara de destinatie.Cumparatorul este responsabil pentru plata tuturor taxelor de vama, indatoriri si taxe.
DDP – Delivered Duty Paid (2000 and 2010)
Acest termen reprezinta obligatia maxima a vanzatorului. Acest termen nu ar trebui sa fie folosit daca vanzatorul nu este capabil sa obtina in mod direct sau indirect licenta. Termenul are aceeasi semnificatie ca DDU, singura exceptie fiind aceea ca vanzatorul trebuie sa suporte si toate costurile si riscurile aduse de formalitatile vamale, inclusiv plata indatoririlor, taxelor si amenzilor vamale.
DAT – Delivered at Terminal (named terminal at port or place of destination) (2010)
Vanzatorul plateste transportul pana la terminal, exceptie facand costurile aferente autorizatiei de import, si-si asuma toate riscurile pana in punctul in care bunurile sunt descarcate in terminal.
DAP – Delivered At Place (named place of destination) (2010)
Vanzatorul plateste transportul pana la locatia aleasa, exceptie facand costurile aferente autorizatiei de import, si-si asuma toate riscurile pana in momentul in care bunurile sunt gata de-a fi descarcate de catre comparator.
Incoterm (termeni de livrare internaționali), despre ce este vorba?
«Incoterms» definește rolul dintre vânzător și cumpărător la o tranzacție internațională. Cine trebuie să facă ce anume si la ce oră? În contractul dintre vânzător și cumpărător sunt specificate următoarele:
• Obligațiile cumpărătorului și ale vânzătorului
• Cine se ocupă de asigurări, licențe, permisiuni și toate celelalte formalități
• Cine organizează transportul până la ce punct și cine este responsabil pentru acest lucru
• Punctul în care costurile și riscurile sunt transferate de la vânzător la cumpărător.
Există treisprezece termeni diferiti în Incoterms 2000 și 2010. Acesti termeni vizeaza drepturile și îndatoririle internaționale de la cumpărător și vânzător. Șase dintre cele treisprezece incoterms sunt legate de transportul maritim. Restul de șapte incoterms se referă la toate modalitățile de transport. Versiunile Incoterm sunt pregătite și publicate de Camera Internațională de Comerț (ICC).
0 Comentarii